Bo i bostadsrätt

Du är medlem i en förening

Som bostadsrättshavare är du medlem i en ekonomisk förening. Bostadsrättsföreningen upplåter bostäder med nyttjanderätt åt sina medlemmar på obegränsad tid. Du tillsammans med de andra medlemmarna äger och förvaltar bostäderna, de gemensamma utrymmena och marken ute som tillhör föreningen.

Du har som bostadsrättshavare ständig besittningsrätt till din bostad. Om du sköter dina skyldigheter gentemot föreningen, kan du inte bli uppsagd.

Du har rätt att göra vissa mindre förändringar i bostaden. Om du vill göra väsentliga ändringar i din bostad, måste du först få styrelsens godkännande. Du har även rätt att sälja din bostad till vem du vill. Bostadsrättsföreningens styrelse ska dock godkänna köparen som medlem i föreningen.

Hur kan jag påverka mitt boende?
Föreningen håller årsstämma före juni månads utgång varje år. Då samlar föreningen alla medlemmarna för att gå igenom årets verksamhet. Styrelsen ska presentera årsredovisning och därefter ska föreningsstämman ska ta beslut om styrelsens ansvarsfrihet.

Varje medlem kan komma med förslag på saker och åtgärder som föreningen ska göra. Du kan skicka förslag till styrelsen fortlöpande under året. De förslag som styrelsen inte kan fatta beslut om, kan du istället skriva en motion om till föreningsstämman. Du skickar din motion till styrelsen före sista januari varje år.

Styrelsen meddelar datumet för årsstämman i en kallelse till medlemmarna. Vid stämman väljer medlemmarna styrelse och revisorer för det kommande året.

En extra föreningsstämma kan också förekomma. Detta kan ske om föreningens stadgar ska ändras eller om styrelsen vill ha ett snabbt avgörande i någon speciell fråga. Även en grupp medlemmar (minst 10 % av alla röstberättigade medlemmar) samt revisorerna kan begära att en extra stämma hålls. Vid extra föreningsstämmor fattas endast beslut i de ärenden som ligger bakom att stämman utlysts.

Årsavgift
Årsavgiften ska täcka din del av föreningens gemensamma kostnader, till exempel räntor, amorteringar, förvaltning och fastighetsförsäkring. I den ekonomiska planen finns angivet vilka kostnader som ingår i årsavgiften. Styreslen bestämmer årsavgiftens storlek och fördelning sker dels efter bostädernas insatser, dels per lägenhet. Årsavgiften ska betalas månadsvis i förskott från och med dagen vid tillträdet.

Mätning och debitering av varmvatten sker individuellt för respektive lägenhet efter förbrukning. Eftersom föreningens medlemmar själva förvaltar bostäderna och de gemensamma anläggningarna har du i hög grad möjlighet att påverka driftskostnaderna. Du bor till självkostnadspri. 

Trägolven lever med årstiderna
Ett trägolv påverkas av luftfuktigheten. Under vintern kan golvet både krympa och kupa sig på grund av att det råder en låg relativ luftfuktighet inomhus. Under sommaren ökar den relativa luftfuktigheten och träet utvidgar sig igen. Med rätt underhåll har trägolv en mycket lång livslängd.

Egna installationer
Både av säkerhetsskäl och för att garantin ska gälla är det viktigt att anslutning till vatten och avlopp utförs på ett riktigt sätt. Installationer måste därför alltid utföras av en behörig person.

Brandvarnare
Bostaden är utrustad med en brandvarnare. Batteriet i brandvarnaren har lång livslängd och när batteriet behöver bytas ger brandvarnaren ifrån sig högfrekventa ”pip”.

Vid vattenläckage
Om bostaden råkar ut för ett vattenläckage från ledningar ska du omgående stänga av vattnet. I din lägenhet finns det flera avstängningsventiler för vatten, ta reda var de är placerade för att snabbt kunna stänga av vattnet vid läckage.